
Miért olyan nehéz lemondani a cukorról?
A cukorról és az egészségre gyakorolt hatásairól az elmúlt években igen sok cikk jelent meg, és abban mindenki egyetért, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges.
Egészségügyi problémák
Anélkül, hogy nagyon részletesen belemennénk, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhat, nézzük meg, hogyan okozhat függőséget, és hogy szoktathatjuk le magunkat a cukorról.
A finomított cukor gyorsan szívódik fel a szervezetünkben. A szervezetbe kerülve megemeli a vércukorszintet, és a hasnyálmirigyet inzulintermelésre ösztönzi. Amint az inzulin elvégezte a munkáját, a vércukorszint hirtelen lezuhan, a kedélyállapot romlik, és újabb adag édességet kívánunk. Ez az ördögi kör vezet oda, hogy újabb és újabb adag hízlaló csokoládét, süteményt viszünk be a szervezetünkbe. Gyakorlatilag függőséget okoz. Tapasztaltad már Te is?
Hogy tudunk mégis leszokni a cukorról?
- Fokozatos csökkentés
Először is, hozzá kell szoktatnunk ízlelőbimbóinkat a kevésbé édes ízekhez. Legjobb, ha fokozatosan csökkentjük a napi cukoradagot: kávénkat, teánkat ízesítsük mézzel, vagy steviával, valamint lépcsőzetesen, hétről hétre iktassunk be étrendünkbe eggyel több édességmentes napot. - Az étrendi változtatás segít lemondani a cukorról
Iktassuk ki étrendünkből a kész/félkész élelmiszereket, amelyek általában bővelkednek „rejtett” cukrokban. - Szüntessük meg a szervezetünk vitamin és ásványi anyag hiányát!
Ha megfelelően működik az anyagcsere, akkor az élelmiszerekből nyert tápanyagok ellátják a szervezetet energiával. Ahhoz, hogy a szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból energia legyen, nélkülözhetetlenek a vitaminok és ásványi anyagok. Az összes, bőséges mennyiségben. Ha vitaminhiány van, akkor csak hízáshoz vezető kalóriaraktározás folyik, a sejtek pedig éheznek. Erre pedig a reakció az édesség iránti sóvárgás, hiszen az energiatermelő folyamatok nem működnek. Amennyiben el vagyunk látva megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal, kevésbé kívánjuk a cukros édességeket. - Nem kell örökre lemondani az édes ízekről és a cukorról
A süteményeket és a kávénkat édesíthetjük steviával, vagy a manapság népszerű eritrittel. Fogyasszunk több - lehetőleg friss− gyümölcsöt, sovány joghurtot, utóbbit esetleg bolondítsuk meg egy kis erdei gyümölcsből készült pürével, vagy aszalt gyümölcsökkel.
Két hónap alatt, szinte észrevétlenül leszokhatunk a folyamatos édességevésről és a cukorról, és szervezetünket sem tesszük ki az elvonási sokknak.