Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

Káros lehet a magas nátriumtartalmú étrend?

Az alacsony nátriumtartalmú étrend követése segíthet abban, hogy a szervezetünkben csökkentsük a felhalmozódott nátriumot. Az orvosok alacsony nátriumtartalmú étrendet javasolhatnak bizonyos betegségek, például a magas vérnyomás és a vese- vagy májbetegség kezelése során.

Bár a szervezetnek minden nap szüksége van némi nátriumra, a legtöbb ember számára a szükséges mennyiség alacsony.

Ebben a cikkben bemutatjuk a napi nátriumbevitelre vonatkozó aktuális étrendi irányelveket, és felvázoljuk az alacsony nátriumtartalmú étrend néhány lehetséges egészségügyi előnyét. Felsorolunk néhány élelmiszert is, amelyeket érdemes fogyasztani és kerülni, ha alacsony nátriumtartalmú étrendet követünk.

2023.02.28 09:16 Szabó Zsófia

A nátrium étrendi irányelvei

A szervezetnek bizonyos mennyiségű nátriumra szüksége van a megfelelő működéshez. A nátrium segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát, és fontos szerepet játszik az izom- és idegműködésben. A túl sok nátrium azonban súlyosbíthatja a magas vérnyomást és a kapcsolódó egészségügyi szövődményeket.

Az amerikaiaknak szóló szövetségi étrendi irányelvek napi 2300 milligrammnál kisebb nátriumbevitelt javasolnak a 14 éves és idősebb emberek számára. Ez a mennyiség nagyjából egy teáskanál sónak felel meg. Az American Heart Association (AHA) egyetért ezzel az ajánlással, de azt javasolja, hogy a napi ideális határérték 1500 mg nátrium legyen.

Az AHA szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember több mint 3400 mg nátriumot fogyaszt naponta. Ez a mennyiség jóval meghaladja az ajánlott szintet.

A alacsony nátriumtartalmú étrend előnyös a szervezet számára

A túl sok nátrium fogyasztása túl magas nátriumszintet eredményez a szervezetben. A nátrium vizet von be a véráramba, ami nagyobb vérmennyiséget eredményez. Ez a megnövekedett vértérfogat vérnyomás-emelkedést vált ki, amit az orvosok magas vérnyomásnak neveznek.

Az ellenőrizetlen magas vérnyomás növelheti a következő egészségügyi szövődmények kialakulásának kockázatát:

  • stroke
  • szívroham
  • szív elégtelenség
  • vakság
  • vesebetegség

Az elfogyasztott nátrium mennyiségének csökkentése segíthet a vérnyomás csökkentésében, vagy megakadályozhatja a magas vérnyomás kialakulását.

Miért lehet előnyös az alacsony nátriumtartalmú étrend?

Magas vérnyomás

A nátrium növeli a víz mennyiségét a véráramban, ezáltal növeli a teljes vérmennyiséget. A vértérfogat növekedése extra nyomást gyakorol a keringési rendszerre, ami magas vérnyomást okoz.

Az elfogyasztott nátrium csökkentése segíthet a vérnyomás normalizálásában.

Vesebetegség

A vesék segítenek szabályozni a nátriumszintet a szervezetben. A rossz veseműködés felesleges nátrium és folyadék felhalmozódást okozhat a szervezetben. A folyadék felhalmozódása magas vérnyomáshoz, valamint a boka és a szem alatti terület duzzadásához vezethet.

A vesebetegségben szenvedőknek érdemes korlátozniuk a nátriumbevitelüket az egészségügyi szövődmények megelőzése érdekében.

Májbetegség

Bizonyos májbetegségben szenvedők magas vérnyomást tapasztalhatnak, valamint a hasüregben felgyülemlett folyadékot. Az orvosok javasolhatják, hogy a cirózisban és egyéb májbetegségekben szenvedők alacsony nátriumtartalmú étrendet kövessenek a hasüregben felgyülemlő folyadék megakadályozására.

Szív-és érrendszeri betegségek

A magas nátriumbevitel vérnyomásra gyakorolt hatása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek csökkentsék az elfogyasztott nátrium mennyiségét, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

Alacsony nátriumtartalmú diéta mellett fogyasztandó ételek

Az étkezési nátriumbevitel csökkentésének egyik módja az, ha főként friss élelmiszereket fogyasztunk, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket és állati eredetű termékeket.

A következő élelmiszerek segíthetnek az elfogyasztott nátriummennyiség csökkentésében:

  • friss gyümölcsök és zöldségek
  • fagyasztott zöldségek szósz hozzáadása nélkül
  • alacsony nátriumtartalmú salátaöntetek és fűszerek
  • alacsony nátriumtartalmú kenyér és gabonafélék
  • zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermék

Az is fontos, hogy kerüljük a só használatát az ételek fűszerezésére. Megoldás lehet, ha az alábbiakat választjuk a só helyett:

Kerülendő élelmiszerek alacsony nátriumtartalmú diéta esetén

Az étrendben található nátrium több mint 70%-a a kész vagy csomagolt élelmiszerekből származik. Magas nátriumszint lehet olyan élelmiszerekben is, amelyeknek nincs sós ízük, mint például a péksütemények és a gabonafélék.

Az alábbi élelmiszereket érdemes kerülni egy alacsony nátriumtartalmú étrend esetén:

  • Sós rágcsálnivalók: Ide tartozik a tortilla, a kukorica chips és a perec.
  • Kiegészítő ételek: Az embereknek kerülniük kell a konzerv ételeket és a fagyasztott vacsorákat.
  • Magas nátriumtartalmú szószok: Teriyaki, szójaszósz és barbecue szósz.
  • Feldolgozott élelmiszerek: Ezek közé tartozik a sajt, az író és a konzerv leves.
  • Pácolt ételek: A szalonna, a sonka és a savanyúság mind olyan élelmiszerek, amelyek érlelési folyamaton mennek keresztül.

Megjegyzés a nátriumról és a sóról

Az emberek néha összekeverik a „nátrium” és a „só” kifejezéseket, de ezek jelentése kissé eltérő.

Az asztali só vagy a nátrium-klorid az étkezési nátrium gyakori forrása. A nátrium egyéb táplálékforrásai a következők:

  • mononátrium-glutamát (MSG)
  • nátrium-hidrogén-karbonát (szódabikarbóna)
  • dinátrium-foszfát (élelmiszer-adalékanyag)
  • bármely olyan összetevő, amelynek nevében a „nátrium” vagy a „Na” vegyjele szerepel

Lehet, hogy túl kevés a nátrium?

Egy átlagos embernek kevesebb mint 500 mg nátriumra van szüksége naponta. Ezért a legtöbb ember számára a napi 1500 mg nátriumot tartalmazó étrend nem okozhat gondot. Kivételt képeznek azok az emberek, akik nagy mennyiségű nátriumot veszíthetnek az izzadás következtében, például a versenysportolók és a meleg körülmények között dolgozó személyek.