Melyek a legjobb vitaminok a szem egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb vitaminok a szem egészségének megőrzéséhez?

Az A-, C- és E-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez. A B-vitaminok és más tápanyagok szintén fontos szerepet játszhatnak.

Egyes vitaminok hiánya növelheti bizonyos szembetegségek, például a szürkehályog, a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A kutatások azt sugallják, hogy egyes vitamin- és ásványianyag-kiegészítők segíthetnek megőrizni a szem állapotát, vagy lassíthatják ezen problémák kialakulását.

Ez a cikk felvázolja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szem egészségéhez, és azt is, hogyan adhatod hozzá ezek a mindennapjaidhoz.

2023.01.10 14:03 Szabó Zsófia

A-vitamin és béta-karotin

Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz. A rodopszin fehérje összetevője, amely lehetővé teszi számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is láthassunk. Az American Academy of Ophthalmology szerint az A-vitamin hiánya éjszakai vaksághoz vezethet.

Az A-vitamin támogatja a szaruhártya működését is, amely a szem külső védőrétege. Az A-vitamin hiányában szenvedők azt tapasztalhatják, hogy a szemük túl kevés nedvességet termel.

A béta-karotin az elsődleges A-vitamin forrás az emberi táplálkozásban. A béta-karotin egyfajta növényi pigment, az úgynevezett karotinoid, amely számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Amikor karotinoidokat fogyasztasz, a szervezeted ezeket a pigmenteket A-vitaminná alakítja át.

Ételek az A-vitaminhoz

  • édesburgonya
  • sárgarépa
  • pirospaprika
  • sütőtök

E-vitamin

Az alfa-tokoferol az E-vitamin egyik formája, amely különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabadgyököket, amelyek károsítják a szöveteket az egész testben. Néha a szabadgyökök károsíthatják a szem fehérjéit. Ez a károsodás zavaros területek – szürkehályog – kialakulásához vezethet a szemlencsén.

Egy 2015-ös elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin magas bevitele – akár diétával, akár étrend-kiegészítéssel – csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • mandula
  • napraforgómag
  • földimogyoró
  • sáfrányolaj
  • szójabab, kukorica és búzacsíra olaj
  • spárga

C-vitamin és a szem

A C-vitamin fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, hiszen védi az UV-fény káros hatásaitól. Míg a szem C-vitamin koncentrációja az életkorral csökken, a diéta és a táplálékkiegészítés ellensúlyozhatja ezt.

A C-vitamin az oxidatív károsodások elleni védekezésben is segít. Az oxidatív károsodás kulcsfontosságú tényező a korral összefüggő szürkehályog kialakulásának megakadályozásában.

Egy 10 éves vizsgálat különböző tényezőket vizsgált, amelyek segíthetnek megelőzni a szürkehályog kialakulását. A vizsgálatban több mint 1000 pár nőnemű iker vett részt. A vizsgálati időszak végén a több C-vitamint fogyasztó résztvevők esetében 33 százalékkal csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata. Összességében a szemlencséik is tisztábbak voltak.

A következő élelmiszerek magas C-vitamint tartalmaznak:

  • narancs és narancslé
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • szeder
  • grapefruitlé

B-vitaminok

Egy 2018-as dél-koreai országos tanulmány összefüggést talált a B3-vitamin (niacin) csökkent bevitele és a glaukóma (zöldhályog) között. Zöldhályogban szenvedő betegeknél a szemen belüli folyadék felhalmozódása nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez károsíthatja az ideget, ami látásvesztéshez vezethet.

Egy 2020-as kis tanulmány azt is megállapította, hogy a B1-vitamin pótlása csökkentheti a száraz szem betegség tüneteit.

A következő élelmiszerek nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaznak:

  • B1-vitamin (tiamin) - bab, lencse, sertéshús, hal, zöldborsó, joghurt
  • B2-vitamin (riboflavin) - marhahús, zab, joghurt, tej, kagyló, gomba, mandula
  • B3-vitamin (niacin) - marhamáj, csirke, lazac és tonhal, barna és fehér rizs, földimogyoró
  • B6-vitamin (piridoxin) - csicseriborsó, sötét leveles zöldek, baromfi, marhamáj, lazac és tonhal
  • B9-vitamin (folsav) - sötét levelű zöldek, földimogyoró, bab, tenger gyümölcsei, napraforgómag, tojás
  • B12-vitamin (kobalamin) - hal, máj, vörös hús, baromfi, tojás

Azok az emberek, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, könnyen fogyaszthatnak elegendő B12-vitamint kiegészítők és dúsított élelmiszerek révén.

Egyéb tápanyagok a szem egészségéért

Lutein és zeaxantin

A lutein és a zeaxantin karotinoidok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a zöld leveles zöldségekben. A szem lencséjében és retinájában is jelen vannak.

Antioxidánsként a lutein és a zeaxantin segíthet csökkenteni a retina oxidatív károsodását. Egy 2017-es kutatás azt sugallja, hogy körülbelül napi 6 mg lutein és zeaxantin fogyasztása csökkentheti a szemfenéki meszesedés kialakulásának kockázatát. Napi 0,5-1 mg bevitele szintén csökkentheti a glaukóma kockázatát.

A lutein és a zeaxantin forrásai a következők:

  • tojássárgája
  • kukorica
  • spárga
  • brokkoli
  • saláta
  • borsó
  • kelkáposzta
  • spenót

Cink

A cink egy ásványi anyag, amely segít megőrizni a retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét.

A cink lehetővé teszi, hogy az A-vitamin a májból a retinába utazzon, melanint termelve. A melanin egy pigment, amely védi a szemet az UV fénytől.

A cink-kiegészítés segíthet az szemfenéki meszesedésben szenvedőknek, vagy akiknél fennáll az állapot kialakulásának kockázata. Az American Optometric Association szerint napi 40-80 mg cink bevitele bizonyos antioxidánsok mellett 25%-kal lassíthatja a fejlett meszesedés előrehaladását. 19%-kal csökkentheti a látásélesség csökkenését is.

A cink forrásai a következők:

  • tenger gyümölcsei, például osztriga, rák és homár
  • pulyka
  • bab
  • csicseriborsó
  • diófélék
  • tökmagok
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • tej
  • dúsított gabonafélék

Omega-3 zsírsavak

A szem retinája nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a retinát a károsodástól és a degenerációtól.

Sok orvos omega-3 zsírsavakat ajánl a száraz szem szindróma kezelésére. Száraz szem szindrómában szenvedő személy szervezete nem termel elegendő könnycseppet ahhoz, hogy a szemet benedvesítse.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • olajos halak, például szardínia, tonhal és hering
  • lenmag
  • dió
  • chia mag

Vitaminok és étrend a szem egészségéért

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elősegítheti a jó szem egészségét és védheti a látást. A tápanyagdús élelmiszerekben gazdag, változatos étrend gyakran elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosít.

Néhány embernek azonban további pótlásra lehet szüksége bizonyos táplálkozási célok eléréséhez, ha étrendjük ezt nem tudja biztosítani.