
Melyek a legjobb vitaminok a szem egészségének megőrzéséhez?
Az A-, C- és E-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez. A B-vitaminok és más tápanyagok szintén fontos szerepet játszhatnak.
Egyes vitaminok hiánya növelheti bizonyos szembetegségek, például a szürkehályog, a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A kutatások azt sugallják, hogy egyes vitamin- és ásványianyag-kiegészítők segíthetnek megőrizni a szem állapotát, vagy lassíthatják ezen problémák kialakulását.
Ez a cikk felvázolja azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a szem egészségéhez, és azt is, hogyan adhatod hozzá ezek a mindennapjaidhoz.
A-vitamin és béta-karotin
Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz. A rodopszin fehérje összetevője, amely lehetővé teszi számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is láthassunk. Az American Academy of Ophthalmology szerint az A-vitamin hiánya éjszakai vaksághoz vezethet.
Az A-vitamin támogatja a szaruhártya működését is, amely a szem külső védőrétege. Az A-vitamin hiányában szenvedők azt tapasztalhatják, hogy a szemük túl kevés nedvességet termel.
A béta-karotin az elsődleges A-vitamin forrás az emberi táplálkozásban. A béta-karotin egyfajta növényi pigment, az úgynevezett karotinoid, amely számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Amikor karotinoidokat fogyasztasz, a szervezeted ezeket a pigmenteket A-vitaminná alakítja át.
Ételek az A-vitaminhoz
- édesburgonya
- sárgarépa
- pirospaprika
- sütőtök
E-vitamin
Az alfa-tokoferol az E-vitamin egyik formája, amely különösen erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabadgyököket, amelyek károsítják a szöveteket az egész testben. Néha a szabadgyökök károsíthatják a szem fehérjéit. Ez a károsodás zavaros területek – szürkehályog – kialakulásához vezethet a szemlencsén.
Egy 2015-ös elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin magas bevitele – akár diétával, akár étrend-kiegészítéssel – csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:
- mandula
- napraforgómag
- földimogyoró
- sáfrányolaj
- szójabab, kukorica és búzacsíra olaj
- spárga
C-vitamin és a szem
A C-vitamin fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, hiszen védi az UV-fény káros hatásaitól. Míg a szem C-vitamin koncentrációja az életkorral csökken, a diéta és a táplálékkiegészítés ellensúlyozhatja ezt.
A C-vitamin az oxidatív károsodások elleni védekezésben is segít. Az oxidatív károsodás kulcsfontosságú tényező a korral összefüggő szürkehályog kialakulásának megakadályozásában.
Egy 10 éves vizsgálat különböző tényezőket vizsgált, amelyek segíthetnek megelőzni a szürkehályog kialakulását. A vizsgálatban több mint 1000 pár nőnemű iker vett részt. A vizsgálati időszak végén a több C-vitamint fogyasztó résztvevők esetében 33 százalékkal csökkent a szürkehályog kialakulásának kockázata. Összességében a szemlencséik is tisztábbak voltak.
A következő élelmiszerek magas C-vitamint tartalmaznak:
- narancs és narancslé
- brokkoli
- kelbimbó
- szeder
- grapefruitlé
B-vitaminok
Egy 2018-as dél-koreai országos tanulmány összefüggést talált a B3-vitamin (niacin) csökkent bevitele és a glaukóma (zöldhályog) között. Zöldhályogban szenvedő betegeknél a szemen belüli folyadék felhalmozódása nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez károsíthatja az ideget, ami látásvesztéshez vezethet.
Egy 2020-as kis tanulmány azt is megállapította, hogy a B1-vitamin pótlása csökkentheti a száraz szem betegség tüneteit.
A következő élelmiszerek nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaznak:
- B1-vitamin (tiamin) - bab, lencse, sertéshús, hal, zöldborsó, joghurt
- B2-vitamin (riboflavin) - marhahús, zab, joghurt, tej, kagyló, gomba, mandula
- B3-vitamin (niacin) - marhamáj, csirke, lazac és tonhal, barna és fehér rizs, földimogyoró
- B6-vitamin (piridoxin) - csicseriborsó, sötét leveles zöldek, baromfi, marhamáj, lazac és tonhal
- B9-vitamin (folsav) - sötét levelű zöldek, földimogyoró, bab, tenger gyümölcsei, napraforgómag, tojás
- B12-vitamin (kobalamin) - hal, máj, vörös hús, baromfi, tojás
Azok az emberek, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, könnyen fogyaszthatnak elegendő B12-vitamint kiegészítők és dúsított élelmiszerek révén.
Egyéb tápanyagok a szem egészségéért
Lutein és zeaxantin
A lutein és a zeaxantin karotinoidok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a zöld leveles zöldségekben. A szem lencséjében és retinájában is jelen vannak.
Antioxidánsként a lutein és a zeaxantin segíthet csökkenteni a retina oxidatív károsodását. Egy 2017-es kutatás azt sugallja, hogy körülbelül napi 6 mg lutein és zeaxantin fogyasztása csökkentheti a szemfenéki meszesedés kialakulásának kockázatát. Napi 0,5-1 mg bevitele szintén csökkentheti a glaukóma kockázatát.
A lutein és a zeaxantin forrásai a következők:
- tojássárgája
- kukorica
- spárga
- brokkoli
- saláta
- borsó
- kelkáposzta
- spenót
Cink
A cink egy ásványi anyag, amely segít megőrizni a retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét.
A cink lehetővé teszi, hogy az A-vitamin a májból a retinába utazzon, melanint termelve. A melanin egy pigment, amely védi a szemet az UV fénytől.
A cink-kiegészítés segíthet az szemfenéki meszesedésben szenvedőknek, vagy akiknél fennáll az állapot kialakulásának kockázata. Az American Optometric Association szerint napi 40-80 mg cink bevitele bizonyos antioxidánsok mellett 25%-kal lassíthatja a fejlett meszesedés előrehaladását. 19%-kal csökkentheti a látásélesség csökkenését is.
A cink forrásai a következők:
- tenger gyümölcsei, például osztriga, rák és homár
- pulyka
- bab
- csicseriborsó
- diófélék
- tökmagok
- teljes kiőrlésű gabonák
- tej
- dúsított gabonafélék
Omega-3 zsírsavak
A szem retinája nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a retinát a károsodástól és a degenerációtól.
Sok orvos omega-3 zsírsavakat ajánl a száraz szem szindróma kezelésére. Száraz szem szindrómában szenvedő személy szervezete nem termel elegendő könnycseppet ahhoz, hogy a szemet benedvesítse.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:
- olajos halak, például szardínia, tonhal és hering
- lenmag
- dió
- chia mag
Vitaminok és étrend a szem egészségéért
Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elősegítheti a jó szem egészségét és védheti a látást. A tápanyagdús élelmiszerekben gazdag, változatos étrend gyakran elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosít.
Néhány embernek azonban további pótlásra lehet szüksége bizonyos táplálkozási célok eléréséhez, ha étrendjük ezt nem tudja biztosítani.